Sınav anında soru çözüm teknikleri . Sınav anında neler yapılmalı ? EKSTRA ZAMAN NASIL KAZANILIR? HANGİ TEKNİKLER UYGULANMALI?

SINAV ANINDA SORU ÇÖZÜM TEKNİKLERİ

KPSS sınavının içeriği yıllar itibari ile değişiklik göstererek sorular da farklı yapılar halinde hazırlanmaya başlamıştır. Öğrencinin yorum, bilgi, muhakeme ve hızlı karar verme yeteneğini ölçer hale gelmiştir.

Peki böylesine zorlu ve meşakkatli bir sınavda soruları çözerken nelere dikkat etmeliyiz ve hangi yöntemleri kullanmalıyız. Lütfen anlatacaklarımızı dikkatli bir şekilde dinleyiniz.

  1. TEKNİK: Sınava bilgi yönünden en iyi olduğunuz bölümden başlayınız.

Sınava başlarken öncelikle içinizdeki heyecanı giderecek nefes egzersizleri ve kalp atışlarınızı normalleştirecek hareketler yapmalısınız. Kitapçık önünüzde iken kontrol yaptığınız esnada sorulara gözucu ile bakabilirsiniz. Ve sınav başladığında hiç tereddüt etmeden en iyi olduğunuz bölümden çözmeye başlamalısınız. Burada karşınıza çıkan ilk sorunun zor olması sizi başka bölüme yönlendirebilir kesinlikle bu hataya düşmeyin. İlk soru zor ise boş bırakarak devam edin. Karşınıza arka arkaya çıkan zor sorular o andaki psikolojinizi olumsuz etkileyecektir. Ama soruların yerlerinin farklı olduğunu zor soruların sizin kitapçığınızda arka arkaya sıralandığını bilin ve bu soruların herkes için zor olduğunu diğerlerinin onları çözmek için uğraşması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

  1. TEKNİK: Süre tasarrufu için soru çözümü ve zaman takibi yapmalısınız.

Arkadaşlar kendinize zaman kazandırmak istiyorsanız, en iyi olduğunuz bölümü çözerken geçen süreyi takip etmelisiniz ve bölüm bittiğinde kaç dakikalık bir zaman tasarrufu sağladığınıza bakmalısınız. Zaman tasarrufu sağlayacağınız bölüm özellikle Genel Kültür bölümüdür. Örneğin Türkçe bölümünü 20 – 25 dk aralığında bitirmeniz veya tarih bölümü genelde kısa sorulardan oluştuğu için bu bölümden de zaman tasarrufu sağlayabilirsiniz. Yapmış olduğunuz bu zaman tasarrufları daha sonra çok işinize yarayacaktır.

KPSS SINAV ANI TAVSİYELERİ

  1. TEKNİK: Kafa dağıtma seansı.

Genelde Türkçe soruları çözülürken öğrencinin kafası bulanmaya ve ağırlık çökmeye başlamaktadır. Uzun paragraf soruları, çelişkide ve iki şık arasında kalınan sorular beyniniz yorar ve öğrenciye yavaşlık psikolojisi çöker. Bu rehavet ve ağırlıktan kurtulmak için yani kafanızın dağılması için hemen Türkçe sorularını bırakıp matematik bölümünün kolay sorularını çözmeye geçebilirsiniz.  Bu strateji dikkatinizi başka yöne çekecek ve sizi Türkçe sorularının yorgunluk verici rehavetinden kurtaracaktır. Fakat bu seans çok uzun sürmemeli maksimum 5 -8 dk arasında olmalı ve bu sürede matematikten kolay soruları çözmüş olmalısınız.

Sınava ilk olarak matematik bölümünden başlayan öğrencilerimiz ise işlem yorgunluğu sürecinden tarih bölümündeki kısa soruları çözerek kurtulabilirler. Türkçe soruları sıkıcı ve bunaltıcı olarak algılandığı için ilk olarak matematik bölümünden başlayan sayısal çıkışlı öğrencilerimize bu seansta tarih ten 5 soru çözmelerini öneriyoruz.

 Kpss Koçluğu kayıt ve daha fazla bilgi için tıklayınız.

 SINAV ANINDA SORU ÇÖZÜM TEKNİKLERİ

 SINAV ANINDA  NELER YAPILMALI

  1. TEKNİK: Sözel ve EA çıkışlı öğrenciler matematik bölümünü en sona bırakmalıdır.

Sözel ve EA çıkışlı öğrenciler Türkçe bölümünden sonra genel kültür bölümünü çözecek ve bu bölümlerden sağlamış oldukları zaman tasarrufu ile matematik bölümünde daha çok vakit ayırıp soruları rahat bir şekilde çözecektir.

  1. TEKNİK: Türkçe Bölümü sorularını gözünüzde canlandırma yaparak okuyun.

SINAV ANINDA SORU ÇÖZÜM TEKNİKLERİ nden biri ise Türkçe bölümü öğrencilerimizin genelde iyi oldukları bölümdür. Sınava ilk olarak buradan başladıkları için zamanlarının çok olduğu gibi yanlış psikoloji ile bu bölümü çözerler. Fakat bu bölüm zaman tasarrufu sağlanması kolay olan bölümlerdendir. Türkçe de uzun paragraf soruları anlaşılması zor ve beyni yoran sorulardır. Bu nedenle paragraflar okunurken, soruda anlatılanlar okunurken orda geçen ifadeleri gözünüzde canlandırmaya çalışmanız soruyu anlamanıza ve şıkları okurken aklınızda kalmasına yardımcı olacaktır. Anlam çıkarım sorularında öncelikle şıkları okumanız sizi avantajlı duruma getirebilir. Şıklar birbirinden bağımsız olduğu için paragrafa göre akılda daha kalıcı olur.

  1. TEKNİK: Sorulara istenmediği sürece kendi yorumunuzu katmayın.

Öğrenciler soruları çözerken genelde kendi mantıklarına uygun olan cevapları ararlar. Oysa açıklama kısmında verilen içeriğe göre uygun cevabı bulmanız gerekir. Açıklama size mantıklı gelmeyebilir, doğru olmadığını düşünebilirsiniz ama bu o sorudaki açıklama için doğrudur.

  1. TEKNİK: Sorularda geçen önemli kelimelerin altını çiziniz.

Soruları okurken olumsuz kelimelerin ve paragraf sorularında paragraf içinde geçen önemli bölümlerin altını mutlaka çiziniz. Bu durum soruyu veya paragrafı tekrar okumanızı engelleyecektir.

SINAV ANINDA YAPILMASI GEREKENLER
  1. TEKNİK: Doğru çözdüğünüze emin olmadığınız soruya birkaç dakika sonra bakmalısınız.

Öğrenciler sınavın vermiş olduğu kafa bulanıklığı ile bazen bildikleri sorularda şüpheye düşerler ve bir işaretleme yaparlar. Bu durumda hemen kendinize bir kafa dağıtma seansı uygulamalısınız. Yani başka bir bölümden birkaç soru çözüp tekrar emin olmadığınız soruya dönmelisiniz.

  1. TEKNİK: Soruların hepsini mutlaka okuyun.

Öğrenci iyi olmadığı bölümün sorularına genelde bakmaz. Yapamayacağını ve vakit kaybedeceğini düşünür. Oysa bölümde yapılabilecek kolay sorular vardır ve bunların kaçırılmaması gerekir. Bu nedenle sınav bitmeden bütün sorulara bakmış olun.

 

  1. TEKNİK: Sınavın süresi bitmeden kitapçığı ve kodlamalarınızı kontrol edebilmek için 5 dk lık süreniz olsun.

Sınav bitmeden yapacağınız kontrol hatalı işaretlemelerinizi düzeltmeyi ve son anda aklınıza gelen cevapları işaretlemenizi sağlayacaktır. Son 5 dakikada sınav süresince baştan sona bir yolculuk yapmalısınız.

Anasayfaya dönmek için tıklayınız.

Kpss, dgs vb tüm sınavlarda bu teknikleri uygulayabilirsiniz.

SINAV ANINDA SORU ÇÖZÜM TEKNİKLERİ

Kpss Koçluğu olarak ülkemizin geleceği olan tüm adaylara başarılar dileriz..